مختصری از زندگی نامه

عالم ربانی و فقیه صمدانی و استاد مکتب معارف اهل بیت «علیهم السلام» آیت الله حاج میرزا حسنعلی مروارید «قدس سره»  موسس مدارس علمیه ی سعادت و بعثت، در سال ۱۳۲۹ قمری در مشهد مقدس به دنیا آمد. پدرش مرحوم حاج شیخ محمد رضا از عالمان وارسته ی مشهد بود. جد مادری ایشان مرحوم حاج شیخ حسنعلی تهرانی از شاگردان برجسته ی  مرجع بزرگ میرزا محمد حسن شیرازی است.

آیت الله مروارید در سال ۱۳۳۷ قمری در اوائل ۹ سالگی پدر را از دست داد و مطابق وصیت پدر تحت نظارت دوست معتمد او حاج شیخ حسنعلی اصفهانی نخودکی و تربیت مادری وارسته قرار گرفت.

در ۱۳ سالگی شروع به تحصیل علوم اسلامی نمود و ادبیات و سطح را در نزد میرزا احمد کافی، شیخ زین العابدین تنکابنی، حاجی محقق، شیخ حسنعلی اصفهانی نخودکی، شیخ کاظم دامغانی و شیخ هاشم قزوینی فرا گرفت.

برجسته ترین استاد ایشان در فقه و اصول و معارف، عالم ربانی و استاد معارف قرآنی مرحوم میرزا مهدی اصفهانی بود. میرزا مهدی اصفهانی از شاگردان برجسته ی  میرزای نائینی و بنیانگذار اصلی جنبش علمی حوزه خراسان در احیای روش اهل بیت «علیهم السلام» در شناخت معارف اسلامی می باشد.

آیت الله مروارید همراه دوست و همدرس دیرینش مرحوم آیت الله میرزا جواد آقا تهرانی تا آخر عمر میرزای اصفهانی از محضرش کسب فیض نمود و پس از فوت استاد به تدریس خارج و معارف پرداخت و قریب چهل سال بسیاری از دانشوران و فضلا را بهره مند ساخت. ایشان تسلطی کم نظیر بر معارف اهل بیت «علیهم السلام» و در تفسیر روایات و فقه الحدیث داشت. کتاب (تنبیهات حول المبدأ و المعاد) خلاصه ای از درس های معارف ایشان است که در دوره های متعدد به تدریس آنها پرداخته بود.

در زمینه ی حیات اجتماعی پیوسته حامی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی «رحمه الله علیه» و سپس رهبر معظم انقلاب آیت الله خامنه ای )حفظه الله ( بود. در بُعد اخلاقی نشانه ی پارسایی و تواضع و سعه ی صدر و خدمت به محرومان بود. ایشان اهتمام خاصی به نماز جماعت و تهجد و توسل داشت. سرانجام در ۹۶ سالگی در شامگاه سه شنبه ۱۹ شعبان المعظم ۱۴۲۵ قمری برابر با ۱۴ مهر ۱۳۸۳ شمسی پس از قرائت زیارت عاشورا و زیارت آل یس در پی سکته ی قلبی به لقای حق شتافت. پیکر ایشان روی دستهای مشتاقان و ارادتمندان با حضور علما و طلاب و مومنین تا حرم تشییع و در رواق دارالسرور حرم مطهر به خاک سپرده شد.

 حضرت آیت الله خامنه ای بمناسبت درگذشت آیت الله مروارید پیام تسلیتی صادر کردند که در قسمتی از آن چنین آمده:

این عالم جلیل القدر عمر پر برکت خود را یکسره با پرهیزگاری و صلاح و سداد گذرانید و در طول سالیان متمادی با رفتار و منش علمی و عملی خویش چهره ای نورانی و فراموش نشدنی از خود در خاطره ی همه کسانی که با ایشان آشنا بودند باقی گذاشت.

همچنین در قسمتی از پیام تسلیت حضرت آیت الله سیستانی چنین آمده:

معظم له؛ که عمر شریف شان را در ترویج دین مبین و دفاع از حریم اهل بیت عصمت و طهارت و خدمت به مومنین صرف نمودند یکی از مصادیق برجسته ی علمای ربانی و خدمتگذاران نمونه ی دین و مذهب بودند.

رضوان الله تعالی علیه